Gimnàstica Hipopressiva


La Gimnàstica Abdominal Hipopressiva (GAH) és una gimnàstica basada en el Mètode Hipopressiu creat pel doctor Marcel Caufriez. Tot i que en un primer moment es va crear la tècnica amb l’objectiu de recuperar la figura després del part, diferents estudis van demostrar l’eficàcia dels hipopressius a l’hora de tractar diferents patologies, a més de tonificar la musculatura abdominal.


S’ha vist que els abdominals clàssics augmenten molt la pressió intraabdominal. Aquesta situació és totalment lesiva pel sòl pelvià, que presentarà una musculatura més dèbil i un empitjorament de patologies com les incontinències o els prolapses. Els exercicis del mètode hipopressiu busquen tonificar la faixa abdominal, el sòl pelvià i els glutis sense augmentar, o augmentant molt poc, la pressió dins de l’abdomen.


La GAH consta d’un seguit de tècniques posturals rítmiques que, conjuntament amb la respiració, busquen modificar la postura, tonificar la musculatura i activar el sistema nerviós. Els beneficis més destacats de la GAH són:

  • Tonifica la faixa abdominal i els glutis, reduint centímetres de cintura. A més, també tonifica la resta del cos de manera global
  • Millora la postura i l’equilibri.
  • Millora la capacitat pulmonar i el rendiment esportiu.
  • Millora la sexualitat.
  • Redueix el mal d’esquena.
  • Tonifica el sòl pelvià, millorant i prevenint diferents problemes com la incontinència o els prolapses (caiguda dels òrgans pelvians).
  • Afavoreix la recuperació després del part.
  • Prevé hèrnies discals i abdominals.

Tot i que en un inici les tècniques es van crear dirigides a les dones, la GAH pot ser realitzada i resulta molt beneficiosa també per als homes. Tot i així, la GAH presenta algunes contraindicacions, com la hipertensió arterial, les hèrnies de hiat o problemes digestius greus. Tampoc es pot realitzar durant l’embaràs ni en les primeres setmanes després del part (quarantena).


Abans de començar a realitzar GAH es recomana fer una primera valoració de l’estat del sòl pelvià, així com de l’estat general, per tal d’assegurar-nos de manera individualitzada que els exercicis es realitzen de manera adequada i adaptada a cada pacient.