LA FISIOTERÀPIA I L'ESPORT 

"Dues disciplines que sempre van unides"


El paper de la Fisioteràpia en l'àmbit de l'esport és realment important per prevenir i tractar lesions derivades de la pràctica d'activitat física. Amb l'aplicació de diferents tècniques i amb una pauta d'exercicis i recomanacions, l'objectiu és aconseguir un moviment o gest esportiu efectiu i de qualitat.

Imatge extreta de Pixabay by: MabelAmber

La teràpia manual disposa de les millors tècniques per tractar les lesions musculars, que són les més usuals entre els esportistes. La massoteràpia o realització de massatges de descàrrega de la musculatura ajuden a relaxar el to dels músculs que han treballat més després de contínues sessions d'entrenament. Així com també és usual trobar aquest tipus d'escenari després de curses o jornades de competició de diferents esports com ara l'atletisme, o en curses populars.


És important que el múscul es trobi en les millor condicions abans d'iniciar la competició o abans de rendir al màxim. Si aquest es troba sobrecarregat o amb un to baix, pot patir lesions més greus com elongacions o ruptures fibril·lars; el que obligarà a l'esportista a interrompre el seu ritme de competició o de rendiment màxim per recuperar-se.


Després d'una bona sessió d'entrenament cal realitzar estiraments específics de cada múscul. Aquests estiraments els pot fer de manera activa el propi esportista, però hi ha altres modalitats d'estiraments passius o assistits en els quals és necessària la presència del fisioterapeuta. Per exemple, els estiraments amb fases de contracció-relaxació són útils per a la recuperació de lesions musculars o per eliminar els punts gallet (contractures) de la musculatura.

Per fer més complet el tractament o la preparació del múscul, ens fem servir dels beneficis de l'embenat neuromuscular o "Kinesiotaping". Aquest ajudarà a situar el múscul en la posició més beneficiosa, ja sigui en escurçament o en estirament segons el que vulguem aconseguir.


Per tractar aquests punts dolorosos a la palpació i el múscul en tota la seva integritat existeixen diverses tècniques. Una d'aquestes és la Punció Seca, que pot tractar amb agulles, de forma invasiva i directa, els Punts Gallet Miofascials (PGMs), les bandes tenses o contractures dels músculs. També ajudem a eliminar les adherències o fibrosis que presenta el múscul quan aquest ha patit lesions o ha treballat en males condicions.

A més, davant de qualsevol lesió és imprescindible fer un Treball Propioceptiu que ajudi a informar a l'organisme del funcionament correcte de la musculatura. El fisioterapeuta dissenya un seguit d'exercicis destinats a integrar totes aquestes informacions sensorials i fa una pauta d'activitats per continuar amb la recuperació des del domicili o l'espai de pràctica esportiva.

Si vols que els teus músculs estiguin en les millors condicions abans de competir, o si has patit una lesió muscular i vols rebre una sessió completa de teràpia manual personalitzada, posa't en contacte amb nosaltres. Podràs gaudir i beneficiar-te d’aquestes tècniques: Kinesiotaping, Punció Seca, Treball Propioceptiu... i tornar a la teva pràctica esportiva ben aviat i en plena forma!